Un ministru descălecat din cetatea de scaun a Sucevei împreună cu oastea lui de susținători pe listă inventează „domenii prioritare” cu „specializări prioritare” ca justificare pentru a-și aloca banii lor înșiși adică „ingineriilor” și „agronomiilor” de tot felul și pentru a muta România înapoi în timp, în Evul Mediu ante-universitar, prin mutarea din pix a „capitalelor” universitare din marile centre tradiționale înapoi în cetățuile medievale ce au fost vremelnic cetăți de scaun: de la București la Târgoviște, de la Iași la Suceava și de la Cluj la Alba Iulia.

Îi propun lui, boierilor lui medievali și negustorilor brașoveni care îl ajută să își facă socotelile să schimbe sistemul de finanțare într-un mod mult mai simplu, moral, echitabil, competitiv:

Să se aloce finanțarea nu către universități ci în mod direct către cei mai buni absolvenți de liceu din fiecare an conform rezultatelor generale sau/și pe domenii la examenul național de bacalaureat, pe principiul „finanțarea urmează studentul”. Aceștia pot primi câte un voucher de finanțare totală sau parțială a studiilor cu care să meargă la orice universitate din România pe care și-o aleg. O parte din finanțare poate merge, pe criterii combinate, sociale și de merit, către cei mai bine plasați absolvenți din zone defavorizate, către etnici romi etc. Astfel universitățile se vor lupta pentru cei mai buni studenți în mod corect, nu vor mai fi obligate să susțină partide, guverne sau numiri de miniștri pentru a-și primi finanțarea. Desigur, trecerea de la un sistem de finanțare la altul se poate face treptat, într-un interval de 5 ani, prin reducerea succesivă în fiecare an cu 20% a finanțării pe universitate și creșterea corespunzătoare a finanțării pe student. Oricum și acum cele mai multe facultăți fac admitere pe bază de medie sau de note la examenul de bacalaureat așa că pentru elevi nu s-ar schimba mai nimic. Dacă vor exista facultăți care vor să dea în continuare examen de admitere (medicină, drept etc) vor putea să o facă pentru a-și selecta studenții urmând ca pentru cei selectați plata studiilor să se facă potrivit sistemului general, cu vouchere sau cu bani.

Și pentru a scoate complet universitățile de sub controlul politic, în urma schimbării sistemului de finanțare, la cererea senatelor universitare, ele ar trebui să poată să se transforme din instituții publice subordonate unui ministru numit politic în fundații de utilitate publică independente juridic și economic.
Am avea astfel un sistem de învățământ superior bazat pe competiție și independent față de decidenții politici. Dar credeți că politrucii care țin în mână pixurile bugetare și vasalii lor vor asta?