Începând cu recenta validare de către Senatul Universității din București a rezultatelor referendumului – prin care s-a decis că rectorul va fi ales prin vot direct și nu de către o comisie de concurs –, Universitatea a intrat într-o nouă perioadă electorală internă.

Întrucât al doilea mandat de rector al profesorului Mircea Dumitru se va finaliza în acest an, am anunțat public, în cadrul unei dezbateri despre prezentul și perspectivele Universității din București, că voi candida la funcția cea mai înaltă în Universitate, cea de rector. La dezbatere au participat și au vorbit rectorii Mircea Dumitru și Ioan Pânzaru, prorectori, decani, prodecani și directori de departament de la aproape toate facultățile din Universitate și reprezentanți ai studenților.

Am lansat atunci către participanți un flyer cu cele mai importante mesaje ale candidaturii mele și o propunere detaliată de plan managerial (20 de pagini) care include diagnoza situației actuale și o viziune pentru etapa următoare de dezvoltare a Universității prin care:  

  • să se continue lucrurile bune, realizările care ne fac mândri, și
  • să corectăm împreună disfuncțiile, în special pe cele din zona administrativă.

Este o propunere de continuitate dar și de schimbare incrementală și bine planificată.

Începând de azi, 12 iunie 2019, până la finalul lunii noiembrie voi merge în toate facultățile și toate departamentele Universității pentru a discuta cu toți cei peste 1.200 de titulari dar și cu reprezentanții studenților și cu personalul administrativ. Toate informațiile despre mine (CV, listă de publicații, intervenții publice și opinii privind teme legate de învățământul superior și managementul academic), cât și despre candidatura mea (plan managerial, flyer, filme de prezentare) sunt publice, disponibile tuturor.

Nu m-am grăbit să-mi anunțat public candidatura și să merg în departamente și facultăți pentru că, pe de-o parte, nu puteam să cer votul colegilor atât timp cât nu se decisese prin referendum că va fi vot popular (și nu concurs în fața unei comisii) și, pe de altă parte, nu cred că o campanie electorală prea lungă era dorită de către cei mai mulți dintre colegi.

În lunile următoare, voi asculta opiniile colegilor mei, voi răspunde la toate întrebările și voi lua în calcul toate propunerile pozitive care vor veni de la comunitatea academică a Universității noastre.