Prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București a acordat recent un interviu pentru HotNews.ro în care a discutat despre accesul la informație corectă în contextul alegerilor din 2024.

Acesta a evidențiat existența unei „lumi de plastilină”, în care inclusiv opinia și controlul informațiilor se pot modela foarte ușor în condițiile în care ne permitem să fim superficiali atunci când avem opțiuni nelimitate de informare. În cadrul interviului acordat pentru HotNews.ro, accentul a picat și pe nevoia de „repere” istorice, geografice sau culturale utile în clasificarea informației care acum este din abundență în spațiul virtual.

În viziunea autorului, lipsa de informare corectă reprezintă una dintre cauzele pentru care astăzi mulți tineri sunt nostalgici după comunism: „Vedem suveranism promovat peste tot și vedem în statistici că lumea e nostalgică și îl regretă pe Ceaușescu”. În contextul responsabilității pentru această situație, profesorul Preda subliniază faptul că în manuale lipsesc informații consistente despre perioada comunistă. Mai mult decât atât, nu avem în România un muzeu al totalitarismelor care ar putea stimula gândirea critică și educa opiniile nostalgice. În următorii ani, Universitatea din București se va implica activ și direct în educarea tinerilor, construind „un muzeu al Universității, care va fi centrat pe contribuția profesorilor și studenților din universitate la protestele publice. Balconul Universității? Vor putea merge și cu sistem VR să vadă cum arăta Piața Universității în 1990”. Autorul consideră că trăim într-o eră dominată de realități fabricate, unde bulele de socializare și inteligența artificială contribuie la existența acestora. Totuși, există și numeroase „uși” care oferă acces la lumea reală, nealterată și autentică. Avem la dispoziție surse de informare corecte și o varietate largă de alternative. Deși adesea ne orientăm către informații false sau superficiale, posibilitatea de a accesa adevărul rămâne la îndemâna noastră, astfel încât alegerea corectă a surselor de informare depinde strict de deciziile noastre personale.

Autorul subliniază că diferența majoră în viitor o vor face cei capabili să analizeze și să interpreteze corect informația, un aspect esențial pentru formarea unei societăți informate și responsabile.

Interviul în detaliu poate fi consultat aici.